Hummus s pečenou paprikou je tradiční arabský pokrm, který se stává stále populárnějším i u nás. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit domácí hummus plný bohaté chuti a krémové konzistence.
Nejprve si upražte sezamová semínka a připravte pečenou papriku. Poté stačí smíchat cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a ostatní koření do hladké pasty. Nakonec přidáte nakrájenou a pečenou papriku a znovu vše promícháte.
Tento chutný a zdravý hummus můžete podávat jako dip s čerstvou zeleninou, jako pomazánku na chleba nebo sloužit jako součást pestrého salátu. Navíc, hummus je bohatý na bílkoviny a vlákninu, což ho činí skvělou volbou pro vegetariány a vegany. Vyzkoušejte tento recept na hummus s pečenou paprikou a přineste si do kuchyně chuť Orientu.
Suroviny
- 2 středně velké papriky (červené nebo žluté)
- 400 g cizrny (z konzervy, předem namočená a uvařená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce tahini pasty
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- špetka mletého červeného pepře (dle chuti)
- čerstvý petržel (na ozdobu)
- pita chléb nebo zelenina (na podávání)
Postup
- Pečte papriky přímo na plameni vařiče nebo ve vyhřáté troubě na 220 °C, dokud se neobarví z černé na většině povrchu. Poté je nechte vychladnout, oškrábejte a oloupejte kůži.
- V mixéru smíchejte papriky, cizrnu, česnek, tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, kmín a pepř. Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Případně můžete přidat trochu vody, pokud je hummus příliš hustý.
- Přendejte hummus do mísy a ozdobte čerstvým petrželem. Podávejte s pita chlebem nebo zeleninou.