25. 7. 2023
Autor: Roman Žák
Francouzský krémový vaječný omáčka Hollandaise
zdroj: Recepty 24/7

Francouzská krémová vaječná omáčka Hollandaise je lahodná a rozzáří jakýkoli pokrm. Tato klasická francouzská omáčka je vyrobena ze žloutků, másla a citronové šťávy, což jí dodává jemnou kyselost. Je to ideální doplněk k pečenému lososu, vařeným vajíčkům nebo kdekoliv, kde chcete přidat špetku luxusu. S výhodou může být použita také jako dip k různým druhům pečiva nebo místo majonézy v salátových dressinzích. Vyzkoušejte tuto krémovou a bohatou omáčku, která jistě okouzlí vaše chuťové buňky.

Suroviny

  • 4 žloutky
  • 125g nesoleného másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • špetka bílého pepře

Postup

  1. Na vodní lázni rozpusťte máslo, do kterého přidejte citronovou šťávu. Nechte vychladnout.
  2. V jiné nádobě smíchejte žloutky, sůl a bílý pepř. Pořádně je rozšlehejte metličkou.
  3. Vložte směs žloutků na vodní lázeň a za stálého míchání postupně přilévejte rozpuštěné máslo s citronovou šťávou.
  4. Míchejte, dokud omáčka nezhustne a nedosáhne požadované konzistence. Měla by být krémová a lehce pěnivá.
  5. Omáčku ihned použijte nebo uchovejte v teplém místě.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *