25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Brněnský pikantní hovězí guláš je lokální verze klasiky české kuchyně, která určitě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit dokonalý guláš. Kvalitní a šťavnaté hovězí maso se spolu s cibulí, paprikou a dalšími dochucovadly vaří do měkka, aby se všechny chutě propojily a vytvořily opravdovou lahůdku. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat i pálivou papriku, která guláši dodá příjemnou pikantnost. Soutěžte s Brňany v tom, kdo připraví nejlepší hovězí guláš a ukažte svým blízkým, že v kuchyni jste vyložený šéfkuchař!
Suroviny
- 600 g hovězího masa (přednostně z hýždě)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slaniny
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky celého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného majoránky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml tmavého piva
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 2 papriky (červená a zelená)
- 1 lžíce cukru
- olivový olej na smažení
- na dochucení: sůl, pepř
Postup
- Maso nakrájíme na menší kostky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Ve velkém hrnci rozpustíme slaninu na oleji a přidáme cibuli a česnek. Smažíme, dokud nezezlátne.
- Přidáme nakrájené hovězí maso a smažíme, dokud nezezlátne z každé strany.
- Přidáme sladkou papriku, pálivou papriku, kmín, celý pepř, majoránku a sůl. Promícháme.
- Přidáme hladkou mouku a důkladně promícháme, aby se obalila všemi kořenícími směsmi.
- Zalijeme hovězím vývarem a pivem. Přidáme rajčatový koncentrát a zamícháme.
- Pokrálíkujeme a vaříme na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Papriky nakrájíme na menší kousky a na trošce olivového oleje je zlehka osmažíme.
- Přidáme osmažené papriky, cukr a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Vaříme dalších 15 minut, dokud se papriky nezměknou.
- Servírujeme s knedlíky nebo chlebem.