25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
Brněnský pikantní hovězí guláš
zdroj: Recepty 24/7

Brněnský pikantní hovězí guláš je lokální verze klasiky české kuchyně, která určitě potěší vaše chuťové buňky. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit dokonalý guláš. Kvalitní a šťavnaté hovězí maso se spolu ​s cibulí, paprikou ‌a dalšími ​dochucovadly vaří do měkka, aby se všechny chutě propojily a vytvořily opravdovou lahůdku. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat i pálivou papriku, která guláši dodá příjemnou pikantnost. Soutěžte s Brňany v tom, kdo připraví nejlepší⁣ hovězí guláš a ukažte svým blízkým, že v kuchyni jste vyložený šéfkuchař!

Suroviny

  • 600 g hovězího masa (přednostně z‍ hýždě)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ​lžíce slaniny
  • 2 lžíce ⁤oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky ⁣celého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného majoránky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 500 ml tmavého piva
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 1 lžíce cukru
  • olivový olej na smažení
  • na dochucení: sůl, pepř

Postup

  1. Maso nakrájíme na menší kostky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
  3. Ve velkém hrnci rozpustíme slaninu na oleji a⁤ přidáme ‍cibuli a česnek. Smažíme, dokud nezezlátne.
  4. Přidáme nakrájené hovězí maso a smažíme, dokud nezezlátne z‌ každé strany.
  5. Přidáme sladkou papriku, pálivou papriku, kmín, celý pepř, majoránku a sůl. Promícháme.
  6. Přidáme hladkou⁣ mouku a důkladně promícháme, aby se obalila všemi kořenícími směsmi.
  7. Zalijeme hovězím ⁤vývarem a pivem. Přidáme rajčatový koncentrát‍ a zamícháme.
  8. Pokrálíkujeme a vaříme ‍na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  9. Papriky nakrájíme na menší kousky a na trošce olivového oleje je zlehka osmažíme.
  10. Přidáme osmažené papriky, cukr a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  11. Vaříme dalších 15 minut, dokud se papriky nezměknou.
  12. Servírujeme s knedlíky nebo ​chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *