25. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s černými lanýži je lahodným pokrmem, který si zamilují všichni milovníci italské kuchyně. Tento recept kombinuje křehké a aromatičké zrna rýže s luxusní chutí černých lanýžů. S přídavkem čerstvého tymiánu a lahodného parmezánu se jedná o jedinečnou a lahodnou kombinaci chutí. Připravte si tento exkluzivní pokrm a přenesete se na okamžik do atmosféry italské trattorie.
Suroviny
- 200 g rýže na risotto
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 1 lžíce sušených černých lanýžů
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Smažte, dokud nejsou cibule zlatavé.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se rýže obalila tukem. Smažte asi 2 minuty, dokud se rýže nestane sklovitou.
- Přidejte bílé víno a nechte vařit, dokud víno téměř nezmizí. Přidejte sušené lanýže.
- Postupně za stálého míchání přilévejte zeleninový vývar, přibližně po 100 ml, až bude rýže měkká a vaření bude trvat celkem asi 20 minut. Můžete přidat více vývaru, pokud je potřeba.
- Když je risotto hotové, přidejte nadrobno nastrouhaný parmezán a sůl a pepř podle chuti.
- Před podáváním nechte risotto chvíli odpočinout. Podávejte teplé.