25. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept na risotto s hřiby a parmezánem vás dostane svojí bohatou chutí a jednoduchostí přípravy. Tyto čerstvé hřiby se dokonale snoubí s kvalitním italským parmezánem, vytvářející tak dokonale vyváženou kombinaci. Navíc, tento pokrm je prokázaně populární ve vegetariánské stravě, což dodává další jídelní variabilitu. Přidejte k tomu skvěle dochucenou rýži a máte před sebou výborný recept, který si oblíbí i ty nejnáročnější gurmány.
Suroviny
- 300 g rýže na risotto
- 500 g čerstvých hub
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 50 g strouhaného parmezánu
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a česnek jemně nakrájíme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme česnek a houby a smažíme do měkka.
- Přidáme rýži a smažíme 2-3 minuty, dokud rýže neprostředduje sklovitý vzhled.
- Přilijeme víno a necháme ho vypařit. Postupně přiléváme zeleninový vývar, asi 1 lžíci najednou, a za stálého míchání necháváme rýži vsáknout vývar. Pokračujeme tak, dokud není rýže měkká, ale stále al dente.
- Závěrem vmícháme máslo a parmezán. Ochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme horké a posypeme dalším strouhaným parmezánem.