25. 7. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bordelaise je vynikající recept pro milovníky kvalitního a chuťově bohatého hovězího masa. Tento francouzský tradiční pokrm je připravován s úžasnou bordelaise omáčkou, která dodává jídlu nezaměnitelnou aromatickou chuť. V tomto receptu budete mít možnost se naučit, jak připravit křehké a křupavé hovězí maso s bohatou omáčkou bordelaise. Pro milovníky dobrého jídla je to neodolatelná volba. Sledujte tento jednoduchý recept a oslníte své blízké chutnou a šťavnatou hovězí bordelaise.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (např. roštěnec)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme z obou stran.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli a mrkev. Restujeme, dokud se zelenina zjemní.
- Přidáme nadrobno posekaný česnek a opékáme, dokud nezačne vonět.
- Přidáme hovězí maso a smažíme, dokud se zatáhne z obou stran.
- Přidáme hladkou mouku a mícháme, dokud se nevytvoří jemná jíška.
- Postupně přidáváme vývar a červené víno a vaříme, dokud se omáčka nezhustne.
- Přidáme čerstvý tymián a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Všechno přeneseme do pekáče a pečeme při 180 °C asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Hotové hovězí bordelaise můžeme podávat s rýží nebo bramborovou kaší.