25. 7. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Bramborová polévka s křenem je lahodný a svěží recept, který vám dodá energii a zároveň vás zahřeje. Tato polévka vyniká svou jednoduchostí a bohatým chuťovým profilem. Připravte si ji s čerstvými bramborami, křenem a dalšími přírodními ingrediencemi, aby se vaše chuťové buňky rozproudily. Tento recept je skvělý na podzimní večeře nebo chladné zimní dny. Sledujte podrobný postup níže a zhýčkejte své chuťové pohárky jedinečnou bramborovou polévkou s křenem.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- křen podle chuti
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
Postup
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno.
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme cibuli a česnek do měkka.
- Přidáme nakrájené brambory a restujeme je krátce spolu s cibulí a česnekem.
- Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Poté zmenšíme plamen a vaříme polévku, dokud nejsou brambory měkké.
- Vše rozmixujeme dohladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Přidáme smetanu a důkladně promícháme.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Ochutíme solí a pepřem.
- Křen oloupeme a nastrouháme. Podle chuti můžeme přidat do polévky a zamíchat.
- Než podáte, nechte polévku chvíli odstát, aby se chutě propojily.
- Hotovou bramborovou polévku s křenem můžete podávat s chlebovými krutónky nebo čerstvým chlebem.