25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční smažený sýr je oblíbený český pokrm, který získal srdce mnoha gurmánů. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si dobroty přímo z pohodlí domova. Kvalitní sýr je obalován v rozšlehaném vejci a hladké mouce, poté smažen v rozpáleném oleji, dokud nezíská křupavou zlatou barvu. Podává se s hranolky, tatarskou omáčkou a okapanou citronovou šťávou. Zkuste si takto připravit tradiční smažený sýr a poznáte proč je česká kuchyně tak slavná!
Suroviny
- 200 g sýra (například eidam, hermelín nebo čedar)
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- strouhanka
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- Sýr nakrájejte na plátky tloušťky 1-2 cm.
- V míse rozšlehejte vejce a lehce osolte a opepřete.
- Sýr obalujte ve hladké mouce, poté ve vejci a nakonec vstrouhance. Dbejte na to, aby byl sýr pořádně obalen ze všech stran.
- Na pánvi rozpalte dostatečné množství oleje.
- Sýr smažte z obou stran dozlatova. Můžete použít například naběračku, abyste sýr snadno obrátily.
- Hotový smažený sýr podávejte například s hranolky, bramborovým salátem nebo tatarskou omáčkou.