25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na oblíbené české jídlo? Vyzkoušejte naši verzi knedlo-zela s vepřovým! Tento tradiční pokrm spojuje měkké knedlíky s kyselým zelím a lahodným vepřovým masem. S trochou práce budete mít na talíři skvělou kombinaci chutí a textur, která potěší jak vaše chuťové pohárky, tak i žaludek. Připravte se na skvělou večeři, která vás zahřeje a zasytí.
Suroviny:
- 500 g mouky
- 250 ml vody
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru
- 500 g kysaného zelí
- 500 g vepřového masa
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Vyrobíme kvásek z droždí, vody, cukru a trochy mouky. Necháme ho kynout 10-15 minut.
- V misce smícháme mouku s kynutým kváskem a postupně přidáváme vodu. Zpracováváme těsto, dokud není hladké a
elastické. - Těsto necháme vykynout přikryté čistou utěrkou alespoň 1 hodinu na teplém místě.
- Mezitím očistíme a nakrájíme cibuli. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme kysané zelí a dusíme ho spolu s cibulí asi 30 minut, až změkne.
- Vepřové maso omyjeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme maso do hrnce se zelím a dusíme
spolu asi 1 hodinu, až je maso měkké. - Z vykynutého těsta utrháme kousky a formujeme z nich knedlíky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou
na hladinu. - Voda z knedlíků se slijeme a hotové knedlíky smícháme s vepřovým masem a kysaným zelím.
- Servírujeme hned, dokud je jídlo stále teplé.