24. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
Smažený řízek
zdroj: Recepty 24/7

V dnešním⁤ článku‌ se podíváme ​na jednu z nejznámějších specialit české ⁢kuchyně – Smažený ⁣řízek. Toto⁣ tradiční jídlo je ⁢neoddiskutovatelně symbolem ⁣české ​gastronomie a oblíbenou pochoutkou nejen pro⁣ místní obyvatele, ‍ale ⁣i ⁢pro zahraniční návštěvníky.⁣ V následujících odstavcích ⁤se‍ dozvíte, jakým⁢ způsobem ⁣se připravuje smažený řízek, které suroviny jsou k jeho přípravě​ používány a jaký⁤ je⁢ jeho historický vývoj. Zjistíte také, proč je právě smažený⁤ řízek považován za gastronomický poklad České republiky a proč se ​ho tak mnoho lidí nemůže dočkat, až ho ochutná.⁤ Smažený řízek​ je klasické‌ české jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů. Vypravte se s námi na chuťovou výpravu s ⁣tímto oblíbeným pokrmem a ​připravte si ho⁤ jednoduše i vy doma!

Suroviny:

  • 4 kusy vepřových řízků
  • sůl a pepř dle chuti
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nejprve připravte⁤ si pracovní plochu a připravte si⁤ tři hluboké talíře.
  2. V jednom talíři smíchejte hladkou mouku ⁣se solí a pepřem.
  3. V druhém ⁢talíři rozšlehejte⁢ vejce.
  4. Ve třetím⁢ talíři si‌ připravte strouhanku.
  5. Každý řízek nejprve obalte v‌ mouce ​(odstraňte nadbytečnou), poté ponořte ​do vaječné směsi a nakonec obalte ve strouhance.‍ Ujistěte se, že jsou řízky rovnoměrně ⁢pokryté a tlačte na ně, aby se strouhanka⁣ dobře‍ přichytla.
  6. V pagetu si rozehřejte dostatek oleje.
  7. Když olej dosáhne správné teploty (je ‌dostatečně horký), vložte ‍řízky a smažte je dozlatova z obou stran. Ujistěte se,‌ že je řízek křupavý‌ a uvnitř ⁢pečlivě propečený.
  8. Pokud se řízky napečou, ⁤nařeďte je‍ na papírový ubrousek, abyste⁣ odstranili přebytečný olej.
  9. Podávejte⁤ ještě teplé a doplňte je přílohou dle svého výběru, například bramborovým salátem nebo‍ omáčkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *