6. 4. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou svíčkovou omáčku se šťouchanými bramborami a karotkou. Tato lahodná a sytá kombinace jistě potěší všechny milovníky klasické české kuchyně. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si výborné jídlo pro celou rodinu.
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 500ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 lžička majoránky
- 500g brambor
- 100g másla
- sůl, pepř, bobkový list
Postup
- Svíčkovou osolte a opepřete a z obou stran zprudka osmažte na rozpáleném oleji.
- Přidejte na kostky nakrájenou cibuli a mrkev a dušte do zbarevna.
- Přidejte hladkou mouku a orestujte.
- Podlijte hovězím vývarem, promíchejte a dušte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
- Pak přidejte smetanu, hořčici, cukr, majoránku a vařte ještě asi 10 minut.
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a šťouchané ušlehejte s máslem, osolte a opepřete.
- Svíčkovou podávejte se šťouchanými brambory a nastrouhanou karotkou.