23. 3. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo egyptské kuchyně s tímto autentickým receptem na egyptské kofty z mletého masa. Tyto tradiční masové kuličky, plné chutí a koření, jsou dokonalou volbou pro rodinné večeře nebo jako působivá předkrm na večírku. Recept je jednoduchý na přípravu, obsahuje mleté hovězí nebo jehněčí maso, koriandr, kmín a česnek. Podávejte s čerstvým pita chlebem a tahini omáčkou pro autentický gastronomický zážitek. Vyzkoušejte tuto egyptskou specialitu a přenesete se do srdce Egypta přímo u vašeho stolu!
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, jemně nasekané
- 1/4 šálku čerstvé koriandru, jemně nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné)
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Rostlinný olej pro smažení
Postup
- V míse promíchejte mleté maso, cibuli, česnek, petrželku, koriandr, mletý kmín, mletý koriandr, papriku a chilli. Osolte a opepřete podle chuti.
- Důkladně promíchejte, dokud se všechny přísady nezmíchají a maso nebude dobře ochucené.
- Z masové směsi vytvořte malé válečky nebo kuličky. Velikost a tvar záleží na vašem přání. Vhodný je tvar malých válečků.
- Na středně silném ohni rozpalte rostlinný olej v hluboké pánvi nebo fritéze.
- Smažte kofty ve horkém oleji, dokud nejsou dobře propečené a zvenku zlatavě křupavé, zhruba 3-5 minut z každé strany.
- Hotové kofty vyjměte pomocí šumáku a nechte okapat nadbytečný olej na papírových ubrouscích.
- Podávejte teplé, ideálně s tahini omáčkou nebo jakoukoli jinou omáčkou, která vám chutná.