23. 3. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku italské kuchyně s naším receptem na těstoviny Carbonara s pancettou a vejci. Tento jednoduchý a rychlý recept vám přinese autentické chutě přímo k vašemu stolu. Naučte se, jak správně připravit krémovou omáčku bez smetany pouze s použitím vajec a parmazánu. K tomu křupavá pancetta, která dodá pokrmu savou chuť a texturu. Ideální volba pro rychlý oběd nebo večeři. S naším detailním návodem a tipy pro dosažení dokonalého výsledku, si můžete být jisti, že vaše carbonara bude vždy perfektní. Vyzkoušejte tento tradiční italský recept, který oslní každého gurmána!
Suroviny
- 400 g těstovin (spaghetti nebo linguine)
- 200 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 4 čerstvá vejce
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- Černý pepř, čerstvě mletý
- Malá špetka soli
- Olivový olej
Postup
- V hrnci přiveďte k varu dostatek vody se solí a vařte těstoviny al dente podle návodu na balení.
- Mezitím na pánvi na středně silném ohni opečte pancettu dozlatova. Přidejte rozdrcený česnek a krátce restujte, aby se uvolnila jeho aroma. Poté česnek vyjměte a pancettu nechte na pánvi.
- V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán a trochu čerstvě mletého černého pepře. Vše dobře promíchejte, aby vznikla jednotná směs.
- Uvařené těstoviny scedíte, ale pár lžic vařící vody si nechte stranou.
- Těstoviny přidejte do pánve s pancettou, promíchejte a trochu prohřejte. Poté odstavte pánvi z ohně.
- Rychle do těstovin vmíchejte směs vajec a parmazánu. Přidávejte postupně trochu vyhrazené vody z vaření těstovin, dokud omáčka neposkytuje požadovanou konzistenci.
- Ochutnejte a je-li potřeba, dochuťte solí a pepřem. Ihned servírujte s dalším parmazánem posypaným na vrch.