19. 3. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo pravé italské kuchyně s naším receptem na rajskou omáčku s bazalkou. Tento tradiční recept je ideální pro milovníky zdravé a chutné stravy. Rajská omáčka, bohatá na aromatické bylinky a čerstvé ingredience, přinese do vašeho jídelníčku kousek Itálie. Zjistěte, jak snadno a rychle připravit tento oblíbený doplněk k těstovinám, který osvěží každé jídlo. Sledujte naše kroky a dopřejte si chuť pravé Itálie doma!
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g nakrájených rajčat z konzervy
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušené bazalky nebo hrst čerstvé bazalky, nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Špetka cukru (volitelné)
Postup
- Zahřejte olivový olej na středně silném ohni v hlubší pánvi.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlatova, přibližně 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a osmažte další 1 minutu.
- Přidejte rajčata z konzervy, oregano a bazalku. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu a nechte omáčku pomalu bublat asi 20 minut. Občas promíchejte.
- Ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru (pokud používáte). Omáčka by měla být hustá a aromatická.
- Pokud preferujete hladkou omáčku, můžete ji rozmixovat ponorným mixérem.
- Podávejte teplou čerstvou omáčku s těstovinami, posypanou parmezánem a několika lístky čerstvé bazalky.