15. 3. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku americké kuchyně s naším receptem na tradiční americký jablečný koláč! Tento recept vás krok za krokem provede přípravou lahodného koláče s dokonale křupavou kůrkou a šťavnatou náplní z čerstvých jablek. Ideální dezert pro každou příležitost – ať už jako sladká tečka po rodinném obědě, nebo jako hvězda večírku. Upečte si s námi tento neodolatelný koláč, který rozvoní celý váš domov a získáte aplaus všech, kdo ho ochutnají. Pojďte si pochutnat na kousku pravé Ameriky!
Suroviny
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku másla nebo margarínu
- 4-5 středně velkých jablek (např. Granny Smith)
- 1 hrnek granulovaného cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 hrnku vody
- 1 vejce (pro potření těsta)
Postup
- V míse smíchejte mouku s solí. Přidejte nastrouhané nebo na kousky nakrájené máslo a zpracujte do hrubé směsi.
- Přidávejte po troškách studenou vodu, dokud se těsto nezačne držet pohromadě. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte chladit na minimálně 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. V misce je smíchejte s granulovaným cukrem, hnědým cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.
- Vytáhněte těsto z lednice, rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte a vložte do koláčové formy, tak aby kraj těsta přesahoval okraj formy.
- Do formy s těstem naskládejte připravené jablka a přelijte vodou.
- zbylé těsto rozválejte a buď přikryjte celé jablka, nebo vytvořte mřížku. Okraje těsta spojte a přitlačte.
- Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem pro zlatavý vzhled.
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia a pečte koláč 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut, dokud koláč nezpění a nezíská zlatavou barvu.
- Nechejte koláč před podáváním alespoň 10 minut vychladnout.