15. 3. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignonne s brambory – lahodný francouzský pokrm, ve kterém se hovězí maso dusí v kvalitním červeném víně spolu s aromatickými bylinkami a zeleninou. Dopřejte si tento bohatý a chutný pokrm, který skvěle ladí s dochucenými restovanými brambory. S tímto receptem si jednoduše připravíte výjimečnou hostinu pro své blízké.
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- Sůl, pepř, olej
- 400 g brambor
Postup
- Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a chvíli restujeme.
- Po chvíli přidáme na kousky nakrájené hovězí maso a restujeme, dokud maso nezezlátne.
- Přidáme hladkou mouku a promícháme. Zalijeme hovězím vývarem, přidáme červené víno, rajčatové pyré a tymián. Osolíme, opepříme a dusíme asi 2 hodiny pod pokličkou na mírném ohni.
- Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Hotové hovězí bourguignonne servírujeme s vařenými brambory. Dobrou chuť!