7. 3. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácí kuchyně s naším receptem na rajskou polévku s čočkou! Ideální volba pro zdravý oběd nebo večeři, která zasycuje a zahřeje. Tato polévka je bohatá na bílkoviny díky čerstvé čočce a nabízí bohatou chuť díky kombinaci zralých rajčat a bylinek. Vyzkoušejte tento jednoduchý, rychlý a vysoce nutriční recept, který je navíc vhodný pro vegetariány. Připravte si rajskou polévku s čočkou a dopřejte svému tělu porci zdraví s každou lžící!
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 brambora, nakrájená na kostičky
- 100 g červené čočky
- 400 g rajčat v plechovce (kousky nebo passata)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo bazalka na ozdobu
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, dokud není sklovitá.
- Přidejte nasekaný česnek, mrkev a brambory a smažte dalších 5 minut.
- Přisypte červenou čočku a promíchejte.
- Přidejte rajčata z plechovky a zeleninový vývar. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, černý pepř a tymián.
- Všechno společně přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte polévku vařit pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut nebo dokud nejsou veškeré suroviny měkké.
- Hotovou polévku můžete podle chuti rozmixovat ponorným mixérem na hladký krém, nebo ji nechat v kouskové formě.
- Před podáváním polévku ozdobte čerstvou petrželkou nebo bazalkou.
- Podávejte teplou, ideální jako svačina nebo lehký hlavní chod.