7. 3. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si klasickou italskou pizzu Margherita s čerstvou bazalkou a lahodnou mozzarellou podle jednoduchého receptu. Užijte si autentický chuťový zážitek s křupavým těstem, rajčatovou omáčkou a bohatou vrstvou sýra. Ideální volba pro rodinnou večeři nebo pohodový večer s přáteli. Krok za krokem vás naučíme, jak dosáhnout dokonalé pizzy v pohodlí vaší kuchyně.
Suroviny
- 250g pšeničné mouky (ideálně typu 00)
- 7g sušeného droždí
- 160ml teplé vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 150g mozzarelly
- 200ml pasírovaných rajčat
- Čerstvé listy bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte vodu s olejem.
- Míchejte ingredience dokud nevznikne hladké těsto. Vyklopte na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude těsto elastické a hladké.
- Těsto přesuňte do misky, kterou jste mírně namazali olejem, a nechte v teple kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto znovu krátce propracujte a rozválejte na požadovanou tloušťku a velikost pizzy.
- Přesuňte těsto na pečicí papír. Rozetřete na těsto pasírovaná rajčata, osolte a opepřete.
- Posypte kousky mozzarelly a poklaďte listy bazalky.
- Pečte v předehřáté troubě na 250°C asi 10-12 minut, nebo dokud těsto není zlaté a sýr bublá a mírně zhnědne.
- Před podáváním pokapejte olivovým olejem a přidejte pár čerstvých listů bazalky pro zvýraznění chuti.