3. 3. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte dokonalou rovnováhu chuti a zdraví s naším receptem na salát s quinoou a avokádem! Tento nutričně bohatý salát je ideální volbou pro lehký oběd nebo osvěžující večeři. Kombinace proteiny nabité quinoi a zdravých tuků z avokáda zasytí a dodá energii. Dozvíte se, jak snadno připravit tento lahodný a zároveň zdravý pokrm, který zdobí každý stůl. Přidejte šťavnaté cherry rajčata, čerstvou rukolu a oblibené bylinky pro nezapomenutelný chuťový zážitek. Vyzkoušejte náš recept dnes a zařaďte trochu zdraví do svého jídelníčku s stylem!
Suroviny
- 1 šálek quinoi
- 2 šálky vody
- 1 zralý avokádo, nakrájené na kostičky
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 šálku nakrájených cherry rajčátek
- 1/4 šálku nasekaných ořechů (např. vlašských ořechů nebo pekanových ořechů)
Postup
- Quinoi důkladně propláchněte pod teplou tekoucí vodou. Quinoi převeďte do hrnce a přidejte 2 šálky vody. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, zakryjte a vařte asi 15 minut, než quinoa změkne a všechna voda se vstřebá.
- Odstavte z plotny a nechte quinoi pod pokličkou odpočinout 5 minut, poté ji promíchejte vidličkou.
- V míse smíchejte uvařenou quinoi, avokádo, červenou cibuli, koriandr, cherry rajčátka a ořechy.
- Do salátu vmíchejte šťávu z limetky a olivového oleje. Osolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním nechte salát chvilku odstát, aby se chutě spojily. Podávejte chlazené nebo při pokojové teplotě.