3. 3. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo íránské kuchyně s našim receptem na autentický íránský kuřecí kebab s rýží. Chutný a šťavnatý kuřecí kebab marinovaný v bohaté směsi koření dovede vaši večeři na novou úroveň. Podávaný s aromatickou safránovou rýží, tento recept je ideální pro rodinné obědy nebo jako exotický prvek na večírku s přáteli. Sledujte naše jednoduché kroky a připravte si tento lahodný pokrm doma. Vytvořte si vlastní íránskou hostinu a užijte si chutě, které vás přenesou přímo do srdce Persie.
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou
- 1 velká cibule, nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce mletého papriky
- 1/2 lžičky mletého kurkumu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 čajová lžička mletého šafránu, rozmíchaného v 2 lžících horké vody
- Limonová nebo citronová šťáva na pokapání
- 500 g rýže basmati
- 2 lžíce másla
- Voda na vaření rýže
- Sůl
Postup
- Kuřecí prsa omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti sousta.
- Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cibuli, rozdrcený česnek, olivový olej, zázvor, papriku, kurkumu, sůl, pepř a šafránovou vodu. Přidejte nakrájené kuřecí kousky a dobře promíchejte, aby se kuře obalilo marinádou. Nechte marinovat nejméně 1 hodinu, ideálně přes noc v chladničce.
- Připravte rýži basmati. Rýži propláchněte ve studené vodě, dokud voda neustane být zakalená a poté ji namočte nejméně 30 minut ve vodě. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody s trochou soli. Sceďte namočenou rýži a vařte v osolené vodě asi 5-7 minut – rýže by měla být skoro hotová, ale ještě trochu tuhá. Poté rýži sceďte a nechte stranou.
- Kuřecí kousky navlečte na kebabové špízy. Grilujte na dobře rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi, dokud není kuře dobře propečené a má hezkou grilovací kůrku, zhruba 3-5 minut z každé strany.
- Do hrnce dáme vařit 2 lžíce másla, přidejte uvařenou rýži a promíchejte, aby se rýže rovnoměrně pokryla máslem. Můžete přidat trochu másla navíc, pokud preferujete bohatší chuť.
- Podávejte kuřecí kebabs spolu s máslovou rýží a pokapáné limonovou nebo citronovou šťávou.