23. 2. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte autentickou chut Syrského kebabu díky našemu detailnímu receptu! Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto populárního jídla, které kombinuje voňavé koření a čerstvé ingredience. Naučte se, jak marinovat maso k dokonalosti a jaké přílohy ke kebabu nejlépe pasují. Ideální recept pro rodinné obědy či večerní setkání s přáteli. Vyzkoušejte a nechte se unést syrskými chutěmi!
Suroviny
- 500 g hovězího nebo jehněčího masa, nasekaného na malé kousky
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička papriky
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky mletého skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř k ochucení
- Několik kapek citronové šťávy
- Olivový olej
- Falafelové placky nebo pita chleb pro podávání
- Čerstvé byliny (například petržel nebo koriandr) k garnitúře
- Ochlazený jogurt nebo tahini omáčka k podávání
Postup
- V míse smíchejte nasekané maso s cibulí, česnekem, kmínem, paprikou, koriandrem, skořicí, kardamomem, solí a pepřem.
- Přidejte několik kapek citronové šťávy a dobře promíchejte. Nechte maso marinovat alespoň 1 hodinu v chladničce, ideálně přes noc.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a směs masa rozložte na pánev. Pečte na středně vysoké teplotě, dokud maso není dobře propečené a chutné, asi 10-15 minut, podle velikosti kousků masa.
- Občas promíchejte, aby se maso rovnoměrně opečení a nezůstalo syrové z jedné strany.
- Servírujte hotový kebab v falafelových plackách nebo v pitě, ozdobený čerstvými bylinkami a podávejte s ochlazeným jogurtem nebo tahini omáčkou.