3. 2. 2025
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné veganské lasagne s cuketou, ideální volba pro vaši večeři, která oslní nejen vegany! Tento recept kombinuje čerstvé cukety, bohatou rajčatovou omáčku a křehké lasagne plátky s výživným veganským sýrem. Objevte, jak snadno a rychle připravit tento zdravý pokrm plný chutí.
Suroviny
- 1 velká cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 200 g veganského lasagnového těsta (předvařeného nebo vhodného pro přímou přípravu v troubě)
- 1 balení (400 g) tofu, rozdrobeného
- 250 ml sojové nebo mandlové smetany
- 1 cibule, nakrájená nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat, v šťávě
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíčka sušeného oregana
- 1 lžíčka sušené bazalky
- 1/2 lžíčky červené papriky
- Sůl a černý pepř
- 150 g veganského sýra, nastrouhaného (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidáme rozdrobené tofu a vaříme, dokud nezačne mírně zlátnout.
- Přidejte konzervovaná rajčata s jejich šťávou, oregano, bazalku a červenou papriku. Osolte a opepřete dle chuti. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, než se omáčka zredukuje a zhoustne.
- V malé misce smíchejte sojovou smetanu se solí a pepřem.
- Vezměte pekáč a vrstvěte lasagne. Začněte vrstvou rajčatové směsi, pak plátky cukety, listy lasagnového těsta a nakonec sojové smetany. Opakujte vrstvy, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstva by měla být smetana.
- Pokud používáte, posypejte vrchol nastrouhaným veganským sýrem.
- Pokryjte pekáč alobalovým papírem a pečte v předehřáté troubě 25 minut. Poté odstraňte alobal a dopečte dalších 15 minut, dokud není povrch zlatý a bublinkový.
- Nechejte lasagne odpočívat 10 minut před podáváním.