21. 1. 2025
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční české jídlo - knedlo-vepřo-zelo s domácím chlebem. Kombinace měkkých knedlíků, šťavnatého vepřového masa a čerstvého zelí vás jistě nadchne. S přípravou domácího chleba si dokonale dopřejete tu pravou chuť domova. Naučte se tento recept a spojte se s tradicí české kuchyně u vás doma.
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 500g vepřového masa
- 1 hlávka zelí
- sůl, pepř, kmín
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na knedlíky. Rozdrobíme droždí, smícháme ho s cukrem a teplým mlékem a necháme vzejít kvásek.
- Přidáme vejce, mouku a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout alespoň 30 minut.
- Mezitím si nakrájíme vepřové maso na kostky a orestujeme je na pánvi dozlatova. Přidáme na kolečka nakrájené zelí a chvíli restujeme spolu.
- Přidáme sůl, pepř a kmín podle chuti a zalijeme trochou vody. Podusíme do měkka.
- Z vykynutého těsta utvoříme knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, než vyplavou na hladinu.
- Pokud chceme mít domácí chléb, můžeme si ho upéct z těsta, kterým jsme dělali knedlíky. Pečeme v troubě při 180°C asi 30 minut, nebo dokud chléb není zevnitř propečený.
- Servírujeme knedlo-vepřo-zelo s domácím chlébem a můžeme ozdobit nasekanou petrželkou.