18. 1. 2025
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo korejské kuchyně s tímto jednoduchým receptem na bibimbap s vejcem! Bibimbap je tradiční korejské jídlo, které kombinuje různé ingredience, jako jsou zelenina, maso a vejce, podávané na rýži. V našem receptu naleznete podrobný postup, jak na pikantní a nutričně vyvážený oběd či večeři. Seznamte se s přípravou této exotické a barvité speciality, která osloví každého gurmána.
Suroviny
- 1 šálek jasmínové rýže
- 200 g hovězího masa, tenké plátky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 malá cuketa, nastrouhaná
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g nasekaného kimchi
- 1 vejce
- Sójová omáčka, sezamový olej pro dochucení
- Sezamová semínka na ozdobu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Uvařte rýži podle návodu na balení.
- Marinujte hovězí maso s 2 lžícemi sójové omáčky, 1 lžící sezamového oleje, cukrem a nasekaným česnekem po dobu nejméně 20 minut.
- Na pánvi na středním ohni osmahněte marionované hovězí maso, dokud není plně vařené. Vyjměte a odložte stranou.
- Na stejné pánvi přidejte trochu sezamového oleje a krátce osmahněte nastrouhanou mrkev a cuketu, každou zvlášť, dokud nejsou měkké. Ochutnejte solí a pepřem.
- V mírně osolené vodě krátce povařte špenát, poté ho okamžitě vychlaďte pod studenou vodou a dobře okapejte.
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a usmažte vejce naoko.
- Složte bibimbap tak, že na talíř dáte na spodek rýži, na ni rovnoměrně rozložte připravené ingredience: hovězí maso, mrkev, cuketu, špenát a kimchi.
- Na vrchol přidejte smažené vejce.
- Posypte sezamovými semínky a podávejte s další sójovou omáčkou a sezamovým olejem podle chuti.