17. 1. 2025
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a zdravý zeleninový kořeněný pilaf plný lahodných chutí a výživných ingrediencí. Skvělá volba pro vegetariány i všechny, kteří si rádi dopřejí lehké a výživné jídlo. Vyzkoušejte recept na zeleninový kořeněný pilaf a nechte se unést exotickou kombinací dochucovadel a čerstvé zeleniny.
Suroviny
- 1 šálek dlouhozrnné rýže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup
- V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce hnědnout.
- Přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou papriku a dusíme asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme rýži, kurkumu, kmín, skořici, sůl a pepř a necháme chvíli restovat, aby rýže nasákla koření.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme poklicí a vaříme na mírném ohni asi 20 minut, dokud rýže není měkká a voda vypařená.
- Hotový pilaf můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masu či grilovanému tofu.