14. 1. 2025
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční české jídlo plné chuti a vůně? Vyzkoušejte svíčkovou s brusinkami a křenem! Tento lahodný pokrm spojuje jemné maso s kyselkavou dochutí brusinek a pikantním křenem. Připravte si ho snadno doma a užijte si skvělou chuť české kuchyně. S námi se stane vaření radostí!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200ml smetany ke vaření
- 200ml hovězího vývaru
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 250g brusinek
- křen
- soľ, pepř
Postup
- Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm na kostky nakrájenou svíčkovou sůl a pepř.
- Přidejte na drobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel a dělejte dozlatova.
- Přidejte lžíci moučky a zamíchejte, aby se obalily kousky masa.
- Postupně přilijte vývar a vařte asi 1 hodinu na slabém ohni.
- Když je maso měkké, přidejte smetanu, hořčici, cukr a oocet.
- Pokračujte v vaření dalších 10 minut a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Svíčkovou podávejte s brusinkami a nastrouhaným křenem. Dobre chutná s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem.