10. 1. 2025
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo Maroka s našim receptem na tradiční marocký kuskus s jehněčím masem. Tato lahůdka je plná chutí, díky kombinaci kořeněného jehněčího, zeleniny a aromatického kuskusu. Ideální recept pro rodinný oběd nebo slavnostní večeři. Učte se, jak připravit autentický marocký kuskus s jehněčím masem krok za krokem u nás na webu!
Suroviny
- 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kousky
- 300 g kuskusu
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička skořice
- 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 g cizrny, může být z konzervy, opláchnutá
- 200 g karotky, nakrájené na tenké plátky
- 100 g rozinek
- 100 g sušených meruněk, nakrájených na kousky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nasekaný čerstvý koriandr pro ozdobu
Postup
- V hrnci na středně silném ohni zahřejte olivový olej a opečte na něm kousky jehněčího masa dozlatova, zhruba 5 minut. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte další 3 minuty.
- Přisypte kmín, koriandr, kurkumu, papriku a skořici. Promíchejte a nechte vše společně zarestovat, aby se uvolnily aromata koření, asi 2 minuty.
- Přidejte vývar, cizrnu, karotky, rozinky a sušené meruňky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte lehce probublávat pod poklicí asi 45 minut, nebo dokud není maso měkké.
- Mezitím připravte kuskus podle návodu na obalu. Jakmile je kuskus hotový, vmíchejte ho do hrnce s masem a zeleninou, případně přelijte směsí zahrnout kuskus. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte v misách, posypané nasekaným čerstvým koriandrem.