10. 1. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo pravého italského dezertu s naším receptem na domácí tiramisu! Tento klasický italský zákusek kombinuje sametově jemný mascarpone, aromatický espresso a lahodné piškoty, posypané bohatou vrstvou kakaového prášku. Náš recept krok za krokem vás naučí, jak připravit autentické tiramisu, které oslní na jakékoliv slavnostní tabuli. Ideální pro milovníky kávy a sladké pochoutky, které jsou snadné na přípravu a nezapomenutelné na chuť. Vyzkoušejte domácí tiramisu jako dokonalý závěr jakékoliv večeře nebo prostě jako luxusní pamlsek k vaší oblíbené kávě.
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 3 velké vejce (odděleně bílky a žloutky)
- 100 g cukru krupice
- 200 ml silného espresa (chladného)
- 300 g dámských pečiv (ladyfingers)
- 30 ml amaretta nebo rumu (volitelné)
- Kakao na posypání
Postup
- Nejdříve oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do hladké, světlé pěny.
- Přidejte mascarpone k vyšlehaným žloutkům a míchejte do hladka.
- Ve samostatné misce vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Opatrně vmíchejte bílky do směsi mascarpone a žloutků, abyste získali vzdušnou a lehkou texturu.
- V misce smíchejte espreso s amarettem nebo rumem.
- Jednotlivé dámské pečivo namočte krátkodobě do kávové směsi. Pečivo by mělo být namočené, ale ne rozmočené.
- Na dno formy klademe vrstvu namočených dámských pečiva, překryjeme je vrstvou krému.
- Opakujte vrstvení, dokud nevyčerpáte suroviny, zakončete vrstvou krému.
- Pokryjte a nechte odpočívat v chladničce nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Před podáváním posypte povrch tiramisu kakao práškem pomocí síta pro rovnoměrné rozprostření.