9. 1. 2025
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na tradiční českou kulajdu s křupavým špekem a lahodným bramborovým knedlíkem. Tato teplá polévka je oblíbená pro svou bohatou chuť a jednoduchou přípravu. Ideální pokrm na chladné zimní dny!
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 vejce
- 150 g mouky
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g křupavého špeku
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, kmín
Postup
- Načistěte brambory a uvařte je ve slané vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
- Přidejte vejce a mouku k bramborům a vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvarujte váleček a nakrájejte na menší kousky, které obalujte v mouce.
- Uvařte bramborové knedlíky ve vroucí osolené vodě do měkka.
- Na másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte zeleninový vývar a nechte provařit.
- Přidejte na kostky nakrájený špek a orestujte ho do křupava. Přisypte octem a moukou, promíchejte a zalijte smetanou.
- Vše vařte krátce do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem a kmínem.
- Hotovou kulajdu podávejte s bramborovými knedlíky.