30. 12. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda s hříbkovými krutony je lahodná česká polévka, která spojuje krémovou texturu s výraznou chutí hříbků. Tento recept je perfektní volbou pro milovníky domácí kuchyně a tradičních českých pokrmů. Vyzkoušejte ho ještě dnes a užívejte si bohatou chuťovou paletu této lahodné polévky.
Suroviny
- 500 g brambor
- 2 vejce
- 1 cibule
- 100 g sušených hříbků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- petržel na ozdobu
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve si namočíme sušené hříbky do vody asi na 30 minut.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Zatímco se vaří brambory, cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle.
- Poté přidáme namočené hříbky (pokud máme, můžeme přidat i vývar, ve kterém se hříbky máčely) a vaříme do měkka.
- Přidáme uvařené brambory a zalijeme smetanou.
- Po chvíli vaření rozbijeme vejce, osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí.
- Hotovou polévku můžeme případně dochutit solí či pepřem.
- Polévku podáváme s hříbkovými krutony - nakrájíme starý chléb na kostičky, opečeme na pánvi s máslem a osolíme a opepříme.
- Před podáním ozdobíme nasekanou petrželí.