29. 12. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který se vyrábí kvašením zelí s kořením jako je česnek, zázvor a chilli papričky. Tento kyselý a pikantní pokrm je bohatý na probiotika a má mnoho zdravotních benefitů. Vyzkoušejte si připravit domácí kimchi a ochutnejte lahodnou korejskou specialitu!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 4 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru (asi 5 cm)
- 1 malá cibule
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce korejské červené papriky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce rýžové moučky
Postup
- Nejprve si zelí nakrájejte na menší kousky a osolte ho. Nechte ho asi hodinu odležet, aby se změkčilo.
- V mezičase si připravte zbytek surovin. Česnek a zázvor oloupejte a rozmačkejte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Mezitím si v misce smíchejte rybí omáčku, korejskou červenou papriku, cukr, sůl a rýžovou moučku.
- Po hodině si zelí propláchněte vodou a nechte ho dobře odkapat.
- Sušené zelí smíchejte se směsí rybí omáčky a dobře promíchejte.
- Následně směs přendejte do uzavíratelné nádoby.
- Nechejte kimchi fermentovat při pokojové teplotě minimálně 24 hodin.
Kimchi je po uchování v chladničce skvělý až několik týdnů, čím déle fermentuje, tím více nabývá na chuti a kyselosti. Dobrej chuť!