29. 12. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku francouzské kuchyně s naším receptem na „Coq au Vin“ - kuře vařené ve výtečné vínné omáčce. Tento tradiční pokrm nabízí bohaté chutě a aroma díky marinování kuřete ve směsi červeného vína, česneku, cibule a bylinek. Naučte se, jak krok za krokem připravit tuto lahodnou večeři, která oslní každého gurmána. Ideální pro speciální příležitosti nebo pohodový víkendový oběd. Přineste si kousek Francie až na váš stůl s naším jednoduchým návodem na Coq au Vin!
Suroviny
- 1 celé kuře na porce nebo kuřecí stehna
- 150 g panchetty nebo slaniny, pokrájené na kostičky
- 250 g tmavých hroznových bobulí
- 250 ml červeného vína (nejlepší Burgundské)
- 200 ml kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 velké cibule, nakrájené na kousky
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Čerstvá petržel na ozdobení
Postup
- Na velké pánvi nebo v hrnci na smažení orestujte kostky slaniny nebo panchetty do zlatova. Pak je vyjměte a obdržený tuk si ponecháváme.
- V tomto tuku osmahněte kousky kuřete ze všech stran do zlatova. Jakmile jsou kuřecí kousky opečené, vyjměte je z pánve.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a mrkev, restujte až zelenina změkne. Poté přidejte česnek a po minutě hořkosti přidejte rajčatový protlak, tymián a bobkové listy.
- Přilijte víno a vývar. Vraťte kuře i slaninu do pánve. Osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Zakryjte a pomalu dusit na mírném ohni nebo v předehřáté troubě na 160°C asi 1,5 hodiny.
- Těsně před podáváním přidejte hrozny a nechte je jen pár minut zahřát spolu s omáčkou.
- Coq au Vin podávejte na talířích a ozdobte čerstvou petrželí.