29. 12. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Kuře s vínnou omáčkou Coq au Vin
zdroj: Recepty 24/7

Objevte klasiku francouzské kuchyně ⁣s ⁢naším ‌receptem na‍ „Coq au Vin“ ‍- kuře vařené‌ ve výtečné vínné omáčce. Tento tradiční pokrm nabízí bohaté chutě ‌a ​aroma ‌díky marinování kuřete ve směsi červeného vína,​ česneku, cibule ‍a bylinek. Naučte ⁢se, jak krok za krokem připravit tuto lahodnou večeři, která oslní ⁤každého ⁢gurmána. Ideální pro ⁤speciální příležitosti nebo pohodový ​víkendový oběd. ⁣Přineste ⁤si kousek Francie až‌ na váš stůl‌ s ⁣naším jednoduchým návodem ⁤na ⁤Coq au Vin!

Suroviny

  • 1 ‌celé‍ kuře ‍na porce ⁤nebo kuřecí stehna
  • 150 g panchetty ⁣nebo slaniny, pokrájené na kostičky
  • 250 g ⁣tmavých⁢ hroznových ‌bobulí
  • 250 ml červeného vína (nejlepší Burgundské)
  • 200 ml⁣ kuřecího‍ vývaru
  • 3⁢ stroužky česneku, nasekané
  • 2 ⁤velké cibule,⁤ nakrájené⁢ na kousky
  • 2​ mrkve,​ nakrájené⁣ na kolečka
  • 2 lžíce ​rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušeného ⁢tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl a čerstvě mletý ⁢černý pepř
  • Olivový olej
  • Čerstvá ⁤petržel⁤ na⁣ ozdobení

Postup

  1. Na velké pánvi nebo v‌ hrnci na smažení⁢ orestujte kostky‌ slaniny⁣ nebo​ panchetty do zlatova.‌ Pak je⁤ vyjměte a‍ obdržený⁣ tuk si ponecháváme.
  2. V ⁣tomto ⁢tuku​ osmahněte ‌kousky kuřete ze všech stran do zlatova. ​Jakmile ⁤jsou kuřecí kousky opečené, vyjměte⁤ je ⁢z pánve.
  3. Do stejné pánve přidejte cibuli a ​mrkev, restujte​ až zelenina změkne. Poté⁢ přidejte česnek a po minutě hořkosti přidejte‌ rajčatový protlak, tymián a⁢ bobkové ‌listy.
  4. Přilijte‌ víno a vývar. Vraťte kuře ‌i slaninu do pánve. Osolte, opepřete‍ a přiveďte ​k varu.
  5. Zakryjte⁤ a⁢ pomalu dusit ⁣na mírném ohni nebo ‍v předehřáté troubě ⁢na‍ 160°C asi‍ 1,5 ‌hodiny.
  6. Těsně před podáváním přidejte hrozny a nechte je​ jen pár minut zahřát ‍spolu s omáčkou.
  7. Coq au Vin podávejte na ⁤talířích a ozdobte čerstvou⁣ petrželí.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *