29. 12. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo této krémové polévky z červené řepy, která je nejen chutná, ale i plná vitamínů a antioxidantů. Tento jednoduchý recept je ideálním řešením pro zahřátí v chladných dnech a přináší úžasnou sytou barvu na váš stůl. Červená řepa, hlavní ingredience, dodává polévce nádhernou sametovou texturu a sladkokyselý nádech, který osvěží vaše chuťové pohárky. V našem receptu najdete krok za krokem, jak jednoduše připravit toto zdravé a esteticky přitažlivé jídlo, které můžete podávat jako hlavní chod či lehký oběd. Přidejte do svého repertoáru tuto nutričně bohatou, bezmasou polévku, která obohatí vaši kuchyni o nové chutě a inspiraci.
Suroviny
- 500 g červené řepy, očištěné a nakrájené na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá pažitka nebo petržel na ozdobu
Postup
- V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
- Přidejte nakrájenou červenou řepu a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte, dokud řepa není měkká, což obvykle trvá asi 30 minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci, dokud nebude hladká. Pro jemnější konzistenci můžete polévku přecedít přes síto.
- Vraťte polévku na mírný oheň, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte v teplých miskách a ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželí.