25. 12. 2024
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo indické kuchyně s naším receptem na vepřové vindaloo s rýží! Tento pikantní a bohatě dochucený pokrm, pocházející z Goa, kombinuje měkké kousky vepřového masa s ostrou a aromatickou omáčkou. Připravte si lahodnou vindaloo omáčku s dokonalou směsí koření a servírujte s hladkou basmati rýží pro autentický zážitek plný chutí. Náš recept je snadný na přípravu a perfektně se hodí na každodenní oběd i slavnostní večeři. Nechte se unést vůněmi Indie a nakoukněte do tajů Goa s naším tradičním receptem na vepřové vindaloo.
Suroviny
- 500 g vepřové kýty, nakrájené na kostky
- 2 lžíce vindaloo koření
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 kus zázvoru (asi 2 cm), nasekaný
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky cayenne pepře
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml vody
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 200 g rýže basmati
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte česnek a zázvor, smažte asi 2 minuty, než se rozvinou arómy.
- Přisypte vindaloo koření, kurkumu, koriandr, černý pepř a cayenne pepř. Promíchejte a smažte 1 minutu.
- Přidejte nakrájené vepřové maso a osolte. Opečte maso ze všech stran dozlatova.
- Přilijte rajčatový protlak a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Přidejte vodu a kokosové mléko, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu, zakryjte a duste asi 60 minut, dokud maso není měkké a omáčka zhoustne.
- Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu.
- Podávejte horké vindaloo s teplou rýží.