24. 12. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na tradiční českou polévku - Kulajdu se šlehaným žloutkem. Tato krémová polévka plná chuti a vůně hub je dokonale doplněna šlehaným žloutkem, který dodává jídlu jedinečnou jemnost a křeamsoost. S užitím kvalitních surovin a správným postupem přípravy si můžete dopřát skvělý gastronomický zážitek přímo v pohodlí vaší kuchyně. Sledujte náš recept a připravte si tuto lahodnou specialitu snadno a rychle.
Suroviny
- 750 g brambor
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 500 ml vývaru
- 200 g uzeného masa
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř
- petržel na ozdobení
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte ve vývaru.
- Cibuli nakrájejte na jemno a osmahněte na másle.
- Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání zahuste.
- Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a nechte provařit.
- Poté vmíchejte do bramborového vývaru a přidejte uzené maso nakrájené na kostičky.
- Ochutnejte kmínem, solí a pepřem.
- Na závěr rozšlehejte žloutek a vmíchejte do polévky.
- Po chvíli odstavte a nechte odpočinout.
- Po uvaření ozdobte nasekanou petrželí.