21. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo pravé italské kuchyně s naším receptem na domácí italské těstoviny s pestem! Naučte se, jak vykouzlit autentické těstoviny z pár jednoduchých ingrediencí a připravit k nim voňavé bazalkové pesto. Ideální volba pro romantickou večeři nebo rodinný oběd. Zkuste to a vaše chuťové buňky vám poděkují!
Suroviny
- 200 g mouky (ideálně typu 00 pro těstoviny)
- 2 velká vejce
- 1 špetka soli
- 50 g čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 30 g piniových ořechů
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Začněme přípravou těsta na těstoviny. V míse smíchejte mouku s solí. Uprostřed mouky udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Pomocí vidličky postupně začleňujte mouku do vajec, dokud se těsto nestane tuhším a nedá se již míchat vidličkou.
- Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní desku a hněťte 10 minut, než získá hladký a elastický charakter. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
- Mezitím připravte pesto. Do mixéru dejte čerstvou bazalku, stroužky česneku, piniové ořechy, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř. Mixujte a postupně přidávejte olivový olej, dokud směs nezíská hladkou konzistenci.
- Těsto vyjměte z fólie a rozdělte ho na menší kusy. Pomocí válu nebo těstovinového strojku rozválejte každý kus na tenké pláty, a poté je nakrájejte na požadovaný tvar těstovin, jako jsou spaghetti nebo tagliatelle.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte těstoviny 2-4 minuty, nebo do té doby, dokud nejsou ‚al dente‘.
- Scedujte uvařené těstoviny a ihned je smíchejte s dostatečným množstvím pesta, aby byly těstoviny rovnoměrně pokryté.
- Podávejte těstoviny se zbytkem parmazánu a užívejte si čerstvou chuť domácích italských těstovin!