21. 12. 2024
Autor: Ivana Černá
Krkonošské kyselo s křenovou pěnou
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo tradičního českého jídla s receptem na Krkonošské kyselo s křenovou pěnou! Tento unikátní recept kombinuje bohatou chuť kysané polévky s jemně pikantním nádechem křenové pěny. Naučte se krok za krokem, jak připravit tuto lahůdku, která vaše chuťové buňky ohromí a přinese kus české kultury přímo na váš stůl. Ideální pro chladné večery, Krkonošské kyselo je perfektní volbou pro každého, kdo si chce pochutnat na něčem výjimečném. Připravte si kyselo dle našeho receptu a zamilujte se do bohatých chutí Krkonoš!

Suroviny

  • 500 ml vody
  • 1 sáček sušených hub
  • 2 brambory
  • 80 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • Sůl, pepř
  • 150 ml zakysané smetany
  • Cibule
  • Vejce (1-2 podle počtu porcí)
  • Čerstvý křen
  • 200 ml smetany na šlehání

Postup

  1. Zahřejte vodu v hrnci, přidejte sušené houby a nechte je nabobtnat.
  2. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky, přidejte je do hrnce.
  3. V malém kastrolu rozpusťte máslo a přisypete mouku, za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Pomalu přilévejte vývar z velkého hrnce a míchejte do hladka. Pak směs vraťte zpět do hrnce.
  4. Přidejte kmín, osolte a opepřete. Vařte, dokud brambory nebudou měkké.
  5. V jiném kastrolu přivedete k varu vodu a uvařte v ní vejce na mírno.
  6. Zatímco se polévka vaří, připravte křenovou pěnu. Smetanu na šlehání dejte do čisté mísy a šlehejte do pevných špiček. Přimíchejte nastrouhaný křen podle chuti.
  7. Do polévky vmíchejte zakysanou smetanu a nechte probublat. Vypněte plamen.
  8. Vyjměte vejce z vody a okamžitě je oloupejte. Rozdělte kyselo do misek, na každou porci dejte půlku uvařeného vejce.
  9. Na vrch každé porce dejte porci křenové pěny a můžete ihned podávat.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *