18. 12. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Zkuste tento lahodný recept na pečený vepřový lalok s domácími knedlíky. Kombinace šťavnatého masa a křupavé krustičky spolu s lahodnými knedlíky vás rozhodně nadchne! Sledujte náš jednoduchý krok za krokem návod a překvapte své blízké tímto skvělým pokrmem.
Suroviny
- 1 kg vepřového laloku
- sůl, pepř, kmín
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- olej
- 500 g brambor
- hladká mouka
- 1 vejce
- sůl
- mléko
Postup
- Ve vepřovém laloku udělejte několik zářezů a do nich vmáčkněte prolisovaný česnek.
- Ochucený lalok osolte, opepřete a pokmínujte a nechte odpočívat minimálně 30 minut.
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka a lalok z obou stran zatáhněte cibulí a zapíchněte špejlí.
- Lalok zprudka osmahněte na rozpáleném oleji z obou stran a poté dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů na přibližně 1 hodinu.
- Brambory uvařte na slupce, oloupejte a utřete na palačinky.
- Přidejte hladkou mouku, vejce, sůl a mléko, aby těsto nebylo příliš tuhé.
- Těsto vysypte do vroucí vody a vařte 15-20 minut.
- Výpečky z masa z trouby můžete použít na dochucení omáčky ke knedlíkům.
- Pokrájený vepřový lalok s knedlíkem podávejte s omáčkou a okapaným salátem.