17. 12. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo brazilské kuchyně s naším tradičním receptem na moquecu z ryb! Zjistěte, jak si připravit tuto aromatickou a bohatě dochucenou rybí pokrm s kokosovým mlékem a palmovým olejem. Naučte se, jaké ingredience potřebujete a jaké kroky dodržet, aby vaše moqueca byla autentická a plná chuti. Ponořte se do tropických chutí Brazílie v pohodlí vaší domácnosti!
Suroviny
- 500 g bílé ryby (např. treska, tilápie)
- 200 ml kokosového mléka
- 2 střední rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 zelená paprika, nakrájená na proužky
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek koriandru, nasekaného
- 1 lžička papriky
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Několik kapek tabasco omáčky (nepovinné)
Postup
- Nejprve si připravte ryby – omyjte je, osušte a pokapejte limetkovou šťávou. Osolte je a opepřete. Nechte marinovat alespoň na 10 minut.
- V hluboké pánvi nebo v hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a osmažte cibulku dozlatova.
- Přidejte nadrcený česnek, obě papriky a smažte, dokud zelenina mírně nezměkne.
- Přisypte papriku a přidejte rajčata, promíchejte a vařte několik minut, dokud rajčata nezačnou pustit šťávu.
- Do pánve vložte marinované ryby a přelijte je všemi šťávami, které zbyly po marinování.
- Přidejte kokosové mléko a přivedete k varu. Snížte teplotu, zakryjte a nechte pomalu dusit asi 15-20 minut, nebo dokud ryby nejsou plně uvařené.
- Podávejte s nasekaným koriandrem na vrchu a kapkami tabasco omáčky dle chuti.
- Moqueca se tradičně podává s bílou rýží.