17. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku italské kuchyně s naším receptem na lazaně s hovězím masem a bešamelem. Tento tradiční pokrm spojuje bohaté vrstvy hovězího masa, lákavého bešamelu a kvalitního těstovinového těsta k vytvoření jedinečného gurmánského zážitku. Recept je detailně popsán krok za krokem, abyste mohli snadno připravit savé lazaně, které si zamiluje celá rodina. Perfektní volba pro nedělní oběd nebo speciální příležitosti!
Suroviny
- 12 plátů lasagní (předvařených nebo určených k přímému pečení)
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, utřené
- 800 g krájených rajčat v plechovce
- 2 lžíce tomatového protlaku
- 200 ml červeného vína (volitelné)
- 100 g máslového sádla nebo másla
- 600 ml plnotučného mléka
- 100 g hladké mouky
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- Olivový olej
- So, pepř
- Čerstvé nebo sušené bylinky dle chuti (bazalka, oregano)
- Muskátový oříšek (na strouhání)
Postup
- Na velké pánvi na troše olivového oleje osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte utřený česnek a vařte asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte mleté hovězí maso, rozdrobte ho a smažte, dokud není dobře propečené a jeho šťávy se vypaří.
- Přilijte červené víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje napůl. Poté přidejte rajčata z plechovky, tomatový protlak, so, pepř a bylinky. Promíchejte a vařte na mírném ohni 15 až 20 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- V mezidobí připravte bešamel. Na středně velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte asi 2 minuty na mírném ohni, aby vznikl jíška. Postupně přilévejte mléko a stále míchejte, aby se předešlo hrudkám. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat. Ochutnejte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Předehřejte troubu na 180°C. Do zapékací mísy střídavě vrstvěte pláty lasagní, masovou směs a bešamel, zakončete vrstvou bešamelu a posypte nastrouhaným parmazánem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud vrch nezhoustne a nezezlátne. Nechte odpočívat 10 minut před podáváním.