11. 12. 2024
Autor: Stanislav Urban
Kuře pečené s máslovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo křehkého kuřete pečeného dozlatova s bohatou máslovou omáčkou. Postupujte podle našeho jednoduchého receptu, který vám krok za krokem ukáže, jak připravit toto lahodné jídlo, které oslní vaši rodinu i přátele. Perfektní na nedělní oběd nebo sváteční večeři!

Suroviny

  • 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
  • 100 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 1 cibule
  • 200 ml kuřecího vývaru

Postup

  1. Pečicí troubu předehřejte na 190 stupňů C.
  2. Kuře opláchněte pod studenou tekoucí vodou a důkladně osušte papírovými ubrousky.
  3. V míse smíchejte měkké máslo, prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  4. Tuto máslovou směs rovnoměrně rozetřete jak zvenku, tak i pod kůží kuřete.
  5. Citron a cibuli nakrájejte na čtvrtiny a vložte je do břišní dutiny kuřete.
  6. Kuře vložte do pekáče, prsy nahoru, a podlijte kuřecím vývarem.
  7. Pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části stehna neukáže 75 stupňů C. Během pečení kuře několikrát přelijte vypečenou šťávou.
  8. Hotové kuře vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout před krájením.
  9. Omáčku, která se vytvořila v pekáči, lze podávat přímo s kuřetem nebo případně pro jemnější chuť přecedíte.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *