11. 12. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo křehkého kuřete pečeného dozlatova s bohatou máslovou omáčkou. Postupujte podle našeho jednoduchého receptu, který vám krok za krokem ukáže, jak připravit toto lahodné jídlo, které oslní vaši rodinu i přátele. Perfektní na nedělní oběd nebo sváteční večeři!
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 100 g másla
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 1 citron
- 1 cibule
- 200 ml kuřecího vývaru
Postup
- Pečicí troubu předehřejte na 190 stupňů C.
- Kuře opláchněte pod studenou tekoucí vodou a důkladně osušte papírovými ubrousky.
- V míse smíchejte měkké máslo, prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Tuto máslovou směs rovnoměrně rozetřete jak zvenku, tak i pod kůží kuřete.
- Citron a cibuli nakrájejte na čtvrtiny a vložte je do břišní dutiny kuřete.
- Kuře vložte do pekáče, prsy nahoru, a podlijte kuřecím vývarem.
- Pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části stehna neukáže 75 stupňů C. Během pečení kuře několikrát přelijte vypečenou šťávou.
- Hotové kuře vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočinout před krájením.
- Omáčku, která se vytvořila v pekáči, lze podávat přímo s kuřetem nebo případně pro jemnější chuť přecedíte.