11. 12. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí borguignon s hranolkami je lahodné francouzské jídlo, které jistě potěší vaše chuťové buňky. Maso měkké a šťavnaté s aromatickou omáčkou a křupavými hranolkami je kombinací, která se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tento recept doma a překvapte své blízké skvělou večeří plnou chutí a vůní!
Suroviny
- 800g hovězího masa nakrájeného na menší kousky
- 2 cibule nakrájené na plátky
- 3 mrkve nakrájené na kolečka
- 3 stroužky česneku nasekaného
- 200g slaniny nakrájené na kostičky
- 400ml hovězího vývaru
- 200ml červeného vína
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvá petrželka na ozdobu
- sůl, pepř, bobkový list, tymián
- olej na smažení
Postup
- Na pánvi osmažte slaninu, vyndejte ji a nechte stranou.
- V téže pánvi osmažte hovězí maso, dokud není zezlátlé z obou stran. Vyndejte a stranou.
- Do pánve dejte cibuli, mrkev a česnek a restujte do změknutí.
- Přidejte hovězí maso zpět do pánve a posypte moukou. Promíchejte a dušte pár minut.
- Zalijte vínem a nechte vyvařit alkohol.
- Přidejte vývar, rajčatový protlak, bobkový list, tymián, sůl, pepř a vrácenou slaninu.
- Poduste na mírném ohni pod pokličkou cca 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Smažte hranolky z brambor.
- S hovězím bourguignonem podávejte hranolky a posypte nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!