7. 12. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasický francouzský recept na hovězí bourguignon s bramborovou kaší! Tento bohatě dochucený pokrm, plný měkkého hovězího masa a aromatických bylinek, vám přinese kousek Francie přímo na váš stůl. Perfektní kombinace lahodného vinného omáčky s jemnou bramborovou kaší je ideální volbou pro rodinný oběd nebo slavnostní večeře. Připravte se na pochoutku, která si získá vaše chuťové pohárky, a přečtěte si náš recept krok za krokem, aby vaše hovězí bourguignon bylo dokonale šťavnaté a bohaté na chuť.
Suroviny
- 800g hovězího masa (krk, plec nebo zadní)
- 200g slaniny
- 500g cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 mrkve
- 2 bobkové listy
- Stroužek tymiánu
- Sůl a pepř
- 200g žampionů
- 1kg brambor
- 50g másla
- 100 ml mléka
Postup
- Nakrájejte maso na kousky a osolte a opepřete je. Měkkými částmi masa obalte kousky a osmahněte na pánvi dokud nejsou zlatavé.
- Na stejné pánvi osmahněte nakrájenou slaninu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte do změknutí.
- Přidejte maso zpět do pánve, přilijte víno a vývar, přidejte bobkové listy, tymián a rajčatový protlak. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte hodinu a půl pomalu dusit.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a vložte do osolené vody. Vařte až do měkka, poté odstraňte vodu.
- Přimíchejte máslo a mléko k bramborám a umíchejte do hladké kaše.
- Když je maso téměř měkké, přidejte na pánvi nakrájené žampiony a mrkev a vařte dalších 30 minut, dokud vše není měkké.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte hovězí bourguignon s horkou bramborovou kaší.