4. 12. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou svíčkovou na brazilský způsob! Tato chutná kombinace křupavého masa a bohaté smetanové omáčky překvapí vaše chuťové buňky. Zářivé barvy a exotické koření udělají z tohoto pokrmu skvělou alternativu k tradičním receptům. Sledujte náš krok za krokem recept a rádi se podělte o vaše zkušenosti s touto lahůdkou!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 300ml kuřecího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mouky
- sůl, pepř
Postup
- Svíčkovou nakrájejte na plátky tloušťky přibližně 1 cm a lehce je naklepejte. Osolte, opepřete a posypte mletým kmínem.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Na něm osmahněte cibuli a česnek, přidejte mletou papriku a krátce restujte.
- Přidejte nakrájenou svíčkovou a opečte z obou stran dozlatova. Poté přidejte nakrájenou mrkev a smažte chvíli společně.
- Zalijte vývarem a přidejte rajčatový protlak. Vařte na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Nakonec přidejte smetanu ke šlehání a nechte provařit asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Svíčkovou podávejte s bramborovým knedlíkem nebo houskovým knedlíkem a nakyslou smetanou.