27. 11. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si tradiční staročeské koprové hovězí s knedlíkem podle osvědčeného receptu, který osloví každého milovníka české kuchyně. Toto bohaté jídlo s jemným koprovo-smetanovým omáčkem a nadýchaným houskovým knedlíkem je ideální volbou pro nedělní oběd s rodinou. S naším krok za krokem návodem zvládnete úžasnou koprovku snadno a rychle. K tomu vám nabízíme tipy, jak dosáhnout perfektně jemného a šťavnatého hovězího masa. Vyzkoušejte tento klasický český recept, díky kterému si přenesete kus tradiční české kultury přímo na váš stůl.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (krk, plec nebo zadní)
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 100 g másla
- 300 g koprové natě
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany ke šlehání
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce octa
- Vývar nebo voda
Postup
- Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte na kousky nakrájené hovězí maso a orestujte dočervena.
- Osolte, opepřete a přisypte cukr, pak přidejte nadrobno nakrájené kořenové zeleniny a zalijte vývarem nebo vodou, aby bylo maso pořádně ponořené.
- Přikryjte a dusíte na mírném ohni téměř 1,5 hodiny nebo do změknutí masa.
- Mezitím si připravte koprovou omáčku – na troše másla zpěňte mouku, přilijte trochu vody nebo vývaru a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Nakrájejte koprovou natě, přidejte do omáčky a zřeďte smetanou. Dochutíme octem, solí a pepřem a nechte zvolna provařit.
- Hotovou omáčku prolijte přes síto a podávejte přes maso a zeleninu čerstvě uvařené.
- Podávejte s domácím knedlíkem, který můžete připravit z kynutého nebo bramborového těsta.