25. 11. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská kvašená zelenina plná chutí a probiotik, která dodá vašim jídlům pikantní a osvěžující chuť. Naučte se připravit si vlastní kimchi doma a objevte lahodnou korejskou kuchyni!
Suroviny:
- 1 hlávka zelí čínského
- 1 mrkev
- 1 řepa
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce zázvoru
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce rybí omáčky
Postup:
- Na začátek si připravte všechny suroviny.
- Zelí nakrájejte na menší kousky, mrkev a řepu na tenké plátky.
- V míse smíchejte zelí, mrkev a řepu a přidejte sůl a cukr. Vše důkladně promíchejte a nechte odstát asi hodinu.
- V druhé míse smíchejte nakrájený česnek, zázvor, papriku a rybí omáčku. Tuto směs pak přidejte k zelenině a opět důkladně promíchejte.
- Připravenou směs pak dejte do skleniček nebo nádob s víkem, které můžete zakrýt a nechte fermentovat při pokojové teplotě minimálně 2 dny.
- Po dvou dnech můžete kimchi přesunout do lednice a nechat dozrát ještě dalších několik dní.
- Tradiční korejské kimchi je hotové a můžete si ho podávat jako přílohu k pokrmům nebo jako samostatné jídlo.