25. 11. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Kuře s vínnou omáčkou Coq
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo francouzské kuchyně s naším receptem na Coq au vin – kuře vařené ve vinné omáčce. Tento tradiční recept nabízí bohaté kombinace chutí a aromat, které promění vaši večeři v nezapomenutelný gastronomický zážitek. Naše krok za krokem průvodce vám pomůže snadno připravit šťavnaté kuře provoněné červeným vínem, doplněné o aromatické bylinky a koření. Ideální pro speciální příležitosti nebo pohodový večer s rodinou!

Suroviny

  • 1 celé kuře, naporcované
  • 250 ml bílého vína
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 200 gramů žampionů, nakrájených
  • 100 gramů slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nadrcené
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Několik snítek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Olivový olej

Postup

  1. Na velké pánvi na střední teplotě rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte kousky kuřete osolené a opepřené a opečte je dozlatova z obou stran. Vyjměte kuře a odložte stranou.
  2. Na téže pánvi opečte slaninu, dokud není křupavá. Přidejte žampiony a česnek, a smažte, dokud žampiony nezměknou a nezačnou se zlatit.
  3. Pospite moukou a dobře promíchejte, aby se mouka spojila s tukem a vytvořila roux. Vařte asi minutu, aby se odstranila chuť syrové mouky.
  4. Postupně přilévejte bílé víno a kuřecí vývar a neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Vraťte kuře do pánve, přidejte tymián a bobkové listy. Přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud kuře není úplně uvařené.
  6. Ochuťte solí a pepřem podle potřeby a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou brambory nebo rýže.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *