24. 11. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Známý korejský kvašený pokrm Kimchi je plný chuti a prospěšných bakterií pro naše trávení. Naučte se připravit tradiční kimchi zelí doma a ochutnejte lahodnou kombinaci zeleniny, koření a fermentace. Sledujte náš recept na Kimchi a pochlubte se svými gastronomickými dovednostmi!
Suroviny
- 1 hlávka zelí (např. čínské zelí)
- 2 lžíce soli
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce chilli pasty
- 1 lžíce cukru
- 1 mrkev
- 1 cibule
Postup
- Na začátku si připravte zelí – oddělte listy a rozdělte je na menší kusy.
- Posypte zelí solí a nechte ho asi 2 hodiny odstát, aby pustilo vodu.
- Mezitím si připravte omáčku – smíchejte česnek, rybí omáčku, chilli pastu a cukr.
- Omyjte zelí pod tekoucí vodou a nechte ho odkapat.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli ke zelí a zalijte omáčkou.
- Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Směs pak vložte do skleněné nádoby a lisem ji dobře přitlačte dolů, aby byla veškerá zelenina ponořena ve šťávě.
- Nádobu uzavřete a nechte fermentovat při pokojové teplotě minimálně 2 dny, ideálně však 5-7 dní.
- Po dokončení fermentace si kimchi přesuňte do lednice a nechte odležet ještě minimálně týden, aby chuť nakládané zeleniny vyzrála.