23. 11. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a zdravý recept na květákový steak s pestem z bazalky, který potěší vaše chuťové pohárky i vaše zdraví. Vyzkoušejte tento jednoduchý a lahodný vegetariánský pokrm plný živin a lahodné chuti!
Suroviny
- 1 menší hlava květáku
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku parmazánu
- 1/4 šálku pražených piniových oříšků
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
Pesto z bazalky:
Postup
- Nejprve předehřejeme troubu na 200°C.
- Květák očistíme a nakrájíme na plátky asi 2-3 cm tlusté.
- Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme plátky květáku.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme mezi plátky květáku.
- Pokapeme olivovým olejem a osolíme a opepříme podle chuti.
- Pečeme v troubě asi 20-25 minut, dokud květák není měkký.
- Mezitím připravíme pesto z bazalky. V mixéru smícháme bazalku, olivový olej, parmazán, piniové oříšky, česnek, sůl a pepř, dokud není směs hladká.
- Po upečení květáku ho podáváme se šťouchanými brambory nebo jinou přílohou a zakapeme pestem z bazalky.