23. 11. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo pravých italských lasagní s naším receptem na tradiční lasagne s hovězím masem. Přinášíme vám krok za krokem návod, jak připravit tento oblíbený italský pokrm s vrstvami šťavnatého hovězího ragú, krémového bešamelu a kvalitního parmazánu. Recept je ideální pro rodinný oběd nebo večeři a zaručeně si na něm pochutná každý. Učte se vařit jako pravý Ital s naším tradičním receptem na lasagne!
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 balení lasagnových plátů (cca 250 g)
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g nasekaných rajčat (konzerva)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 150 g parmazánu, nastrouhaného
- Několik lístků čerstvé bazalky pro ozdobení
Postup
- Zahřejte velkou pánvi na střední teplotu a přidejte trochu oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, a smažte, dokud nezměknou.
- Přidejte mleté maso a smažte, dokud není plně uvařené a drobivé. Poté přidejte rajčata a rajčatový protlak, červené víno, oregáno a bazalku. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud směs nezhoustne.
- Mezitím připravte bešamelovou omáčku tím, že v malém hrnci roztavíte máslo, přisypete mouku a za stálého míchání vařte asi minutu. Pomalu přilévejte mléko, neustále šlehejte, aby se předešlo hrudkám. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat. Nakonec vmíchejte asi polovinu nastrouhaného parmazánu.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké zapékací míse vrstvěte lasagne začínajíci vrstvou rajčatového masa, pokryte pláty lasagní, poté vrstvu bešamelové omáčky a opakujte. Zakončete vrstvou bešamelové omáčky a posypte zbylým parmazánem.
- Zapečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud nejsou lasagne zlatavé a bublající. Nechte odpočívat 10 minut před podáváním. Ozdobte čerstvou bazalkou.